از در 19 تیر 1395، ساعت: 4:57 ب.ظ، دسته: ایران

پاسخ محمدرضا شمس به انتقادهای کاربران دمنتور

اگر به خاطر داشته باشید، سه سال پیش مطلبی از آقای محمدرضا شمس در گفتگو با خبرگزاری مهر در دمنتور با عنوان «نویسنده کتاب «عمه گیلاس»: کارهای «رولینگ» تازگی ندارد و شبیه کارهای «نقیدالممالک» است» منتشر شد که بیش از صد دیدگاه انتقادی از کاربران سایت دریافت کرد. حالا این نویسنده محترم لطف کردند و پاسخی در جواب به اظهارات کاربران دمنتور ارسال کردند که در ادامه به صورت کامل می‌توانید مطالعه کنید.

سلام. من محمد رضا شمس هستم و در رابطه با مصاحبه ای که با خبرگزاری مهر در باره خانم رولینگ و هری پاتر کردم لازم دیدم توضیحاتی برای روشن شدن موضوع بدهم.
۱- قبل از هر چیز از تمام دوستداران و طرفداران هری پاتر و خانم رولینگ صمیمانه عذر خواهی می کنم و از این که باعث شدم در اوج امتحانات ناراحت بشوند خودم را سرزنش می کنم و حاضرم حضورا خدمت برسم و از تک تک این عزیزان عذر خواهی کنم.
۲- اگر این قدر دیر اقدام به جواب دادن می کنم به دلیل آن است که امروز به طور اتفاقی این مطلب را دیدم و اگر همان روز دیده بودم مطمئن باشید که جوابش را می دادم.
۳- من در گفتگویی که با مهر داشتم قصدم به هیچ وجه مقایسه بین هری پاتر و امیرارسلان و کارهای خودم با نویسنده شهیر فیتز جرالد نبود. چون اساسا این گونه مقایسه ها غلط است و من به آن اذعان دارم. مگر می شود هری پاتر شبیه امیرارسلان باشد. امیر ارسلان هیچ سنخیتی با هری پاتر ندارد و خبرنگار مهر کمی گفتگو را تغییر داده است. من امکانات ادبی نویسندگان آن ور آب و این ور آب را مقایسه کرده ام و اهمیتی که آن ور آبی ها به نویسندگان و ادبیاتشان می دهند را بررسی و نقد کرده ام.
به نظر من روشی که خانم رولینگ برای نوشتن هری پاتر اتخاذ کرده است روشی نو نیست و همان طور که بسیاری از شما هم آن را تصدیق کرده اید قبل از ایشان هم به وسیله نویسندگان دیگری مثل تالکین و… استفاده شده است. و این هیچ ربطی به خلاقیت خانم رولینگ ندارد. خانم رولینگ هم مثل خیلی از نویسندگان بزرگ از جمله تالکین، دیوید آلموند، شکسپیر، فردوسی، بورخس، صمد بهرنگی، صادق هدایت و… از افسانه ها تاثیر گرفته اند و به خوبی از آن ها در داستان هایشان استفاده کرده اند، کاری که خود من هم در داستان های می کنم و کرده ام. همان طور که نقیب الممالک این کار را کرده است. نقیب الممالک نقال در بار ناصرالدین شاه بود و چون نقل هایش را بارها و بارها برای ناصرالدین شاه تعریف کرده بود به فکر افتاد کار تازه ای کند و این کار تازه خلق امیر ارسلان بود که سال های سال نقل محافل و مجالس بود و قصه گوها مثل شاهنامه آن را در قهوه خانه ها نقل می کردند و حتی فیلمی هم از آن ساخته شد.
من قضاوت را به عهده شما می گذارم، اگر نقیب الممالک در یک کشور غربی بود آیا این قدر مهجور و ناشناخته می ماند؟ نقد من به سازمان ها و نهاد های ادبی است که هیچ کوششی برای شناساندن مفاخر ملی و ادبی ما نمی کنند و هیچ ارزشی برای نویسندگان و ادیبان داخلی قائل نیستند. در کشور ما نویسنده خوب کم نیستند نویسندگانی مثل فرهاد حسن زاده، مرادی کرمانی ، فریبا کلهر و… رمان ها و داستان های خوب و ماندگاری نوشته اند، اما چند نفر از شما آن ها را می شناسند و کتاب هایشان را خوانده اند. چند تا از کارهای این نویسندگان ترجمه شده و به جشنواره های بزرگ دنیا فرستاده شده است.
من در سفری که به یکی از این جشنواره ها داشتم وقتی با نویسندگان آن ور آب صحبت می کردم، اصلا فکر نمی کردند که ما چیزی به اسم رمان داشته باشیم و از آن سر در بیاوریم. و این ها همه به خاطر کم کاری های نهاد های ادبی این مملکت است. چون چیزی به نام ادبیات و بخصوی ادبیات کودک و نوجوان را به رسمیت نمی شناسند و برای آن اهمیتی قائل نمی شوند.
۴- من خانم رولینگ را یکی از نویسندگان بزرگ می دانم و هری پاتر را یکی از شاهکارهای ادبی. من خودم از دوستداران پر و پا قرص آن هستم و این مجموعه را با چند ترجمه مختلف خوانده ام و فیلم هایش را چندین بار دیده ام و باز هم می گویم یکی از شاهکارهای ادبیات جهان است. استفاده درست و مناسب خانم رولینگ از افسانه ها و اسطوره ها یکی از نشانه های خلاقیت بارز ایشان است و من آن را الگویی برای نویسندگان ایرانی می دانم.
۵- در خاتمه با عذر خواهی مجدد از تمام هواداران هری پاتر و خانم رولینگ اعلام می کنم که اگر نقدهای شما را همان موقع خوانده بودم حتما اسم مجموعه ام را عوض می کردم و به جای عمه گیلاس از اسم دیگری استفاده می کردم و این نشان می دهد که من نویسنده چه قدر از مخاطب خود دورم و چه قدر از خواسته هایشان بی اطلاع هستم.
با تشکر از تمام دمنتوری های عزیز.
محمد رضا شمس ۱۳/۴/۹۵



۸ دیدگاه
  1. (در ۱۲ آبان ۱۳۹۵، ساعت: ۱۲:۴۶ ب٫ظ)

    با تشکر از مطلب خوبتون

  2. Avatar photo
    (در ۳۰ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۱۱:۳۳ ب٫ظ)

    دوستان یه خبر بد .امسال نظر سنجی کردن دیدن دیگه هری پاتر کتاب محبوب نیست وجاشو به کارتون پو همون خرسه داده .خدایی اصلا قابل مقایسه نیستند .یعنی چی؟؟؟؟؟؟؟؟؟??????

  3. (در ۲۵ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۹:۰۶ ب٫ظ)

    من اون مطلب رو نخوندم ولی ادب ایشون قابل ستایشه!
    آقای شمس من بعضی از کارای خانم کلهر رو خوندم همچنین آقای هوشنگ مرادی کرمانی .درسته کارهاشون اونطور که باید و شاید دیده نشدن! اما به نظر من با وجود تکراری بودن سبک رولینگ ، موضوع داستان خیلی موثر تر بوده برای اینکه این رمان تا این حد دیده بشه و بعد از مدتی جهانی!

  4. Avatar photo
    (در ۲۳ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۶:۲۱ ب٫ظ)

    درود بر ادب‌شون

  5. Avatar photo
    (در ۲۱ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۲:۴۵ ب٫ظ)

    دوستان من داشتم یه برنامه تلویزیونی میدیدم میگفت که تازگیا یه نمایشگاه درباره هری پاتر تو انگلیس زدن که همه چیزهای تو دنیای هری پاتر و توش گذاشتن مثلا لباسای کوئیدیچ یا کلاسهای مختلف هاگوارتز مثل کلاس معجون سازی وکلی چیزای دیگه .این خبر راسته آیا؟؟؟؟؟؟؟؟

  6. Avatar photo
    (در ۲۰ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۲:۱۵ ب٫ظ)

    بی ادبی نباشه ولی یه تعداد از نویسنده ها واقعااااا به درد نمیخورن چرتا رو مینویسن و بعدشم انتظار دارن ازشون حمایت کنیم؟؟؟؟؟

  7. Avatar photo
    (در ۱۹ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۹:۵۹ ب٫ظ)

    از نویسنده های ایرانی حمایت نمیشه؟
    خو خوب بنویسن چرا نشه؟
    مثلا همین کتاب خوناشام!
    به این خوبی… حمایت هم شده!
    ولی مثلا بخوایم بگیم به ی سری نویسنده ک رمان مینویسن -نه همشون -و البته اصن سر و ته کتاب مشخص نیست و انگار داری دفتر چه خاطرات ی دختر ۱۵ساله رو میخونی خب مشخصه ک بهش اهمیت داده نمیشه! و صد البته این تنها توی ایران نیست :/

  8. Avatar photo
    (در ۱۹ تیر ۱۳۹۵، ساعت: ۶:۴۰ ب٫ظ)

    خب من اون دوره نبودم و نمی تونم در این مورد نظری بدم ولی به نظرم حالا که این خبرو منتشر کرده سعی داشته موضوعو پوشش بده.ناگفته نماند که همه ی ما خوب می دونیم که رولینگ تو داستانا از یه سری افسانه های قبل خودش استفاده کرده و سبکشم تکراریه ولی دلیل نمیشه کار هاش تازگی نداشته باشه.


نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

جستجو در سایت

عبارت یا کلمه مورد نظر خود را وارد کنید:

اشتراک خبرنامه

نشانی email خود را وارد کنید:

 


جهت لغو اشتراک خبرنامه، در پایین ایمیل های ارسالی، روی عبارت Unsubscribe کلیک کنید.