دمنتور

پریسا برازنده: همه هری پاتر را می‌شناسند اما هیچ‌کس افسانه‌های ایرانی را معرفی نمی‌کند

نویسنده«افسانه‌ی ابیانه» با اشاره به نقش و تاثیر مهم تبلیغات گفت: امروز همه بچه‌ها در سراسر دنیا« هری‌پاتر» را می‌شناسند یا با افسانه‌هایی چون سیندرلا و شاهزاده یخی آشنا هستند اما بچه‌های ایرانی، حتی از فرهنگ و قصه‌ها و آداب و رسوم خود بی‌خبرند چون هیچ سازمان و نهادی نیست که افسانه‌ها را معرفی کند.

پریسا برازنده در گفتگو با خبرنگار مهر، به این‌که افسانه‌ها بار فرهنگی یک ملت را به دوش می‌گشند اشاره و بیان کرد: افسانه، مجموعه‌ای از باورها، آیین‌ها، تجربیات و مناسک است و بار فرهنگی یک ملت را به دوش می‌کشد به این معنی که با مطالعه افسانه‌های هر قوم می‌توان به طرز تفکر و نوع نگاه آنها به پدیده‌های اطراف پی برد.

نویسنده «افسانه‌ ابیانه»، افسانه‌ها را حاصل خرد جمعی دانست و افزود: به‌روز شدن، مهم‌ترین ویژگی ادبیات شفاهی است. افسانه‌ها از سرزمینی به سرزمین دیگر می‌روند و نه تنها با فرهنگ هر قوم که با شرایط زمانی و مکانی هم هماهنگ می‌شوند از این‌رو کهنگی در ارتباط با افسانه‌ها معنا ندارد و قصه‌ها و افسانه‌ها به یک منشور می‌مانند که هرکس از زاویه خود به آن می‌نگرد.

به گفته برازنده افسانه‌ها، خاصیت جبران‌کننده دارند. به این معنی که ناتوانی‌های انسان را پوشش می‌دهند. برای مثال، آرزوی پرواز، همواره با انسان‌ها بوده از این‌روست که قصه«قالیچه سلیمان» شکل می‌گیرد تا کسی که در دنیای واقعیت نمی‌تواند از زمین جدا شود و به پروزاز درآید بر قالی سلیمان سوار شود و پرواز کند.

نویسنده«افسانه فلک‌الافلاک» افسانه‌ها، نوعی گریز ازواقعیات تلخ روزمره‌اند. به‌طور کل، افسانه‌ها و داستان‌های فانتزی و علمی- تخیلی، در شمار ادبیات گریز هستند. به این معنی که ما را از دنیای واقعی که تلخ و گزنده است دور می‌کنند و این نه تنها ویژگی افسانه‌ها که معنا و هدف اصلی هنر است. همه قالب‌های هنری می‌کوشند تا مرزها و محدودیت‌ها را درهم شکنند. افسانه‌ها نیز از این قاعده، جدا نیستند. هنوز هم با خواندن قصه‌هایی که برادران گریم گردآوری کرده‌اند، شگفت‌زده می‌شویم.

برازنده با اشاره به این‌که گرایش به افسانه‌ها تنها به مردم ایران تعلق ندارد گفت: مردمی که در جهان صنعت‌زده و پرشتاب امروز زندگی می‌کنند، افسانه‌ها را دوست دارند چون با کمک آن به دنیایی مهربان‌تر و دلخواه‌ترسفر می‌کنند اما تفاوت ما در این است که متولیان فرهنگی در ایران، آن‌گونه که باید و شاید به فرهنگ و آداب و رسوم و افسانه‌های هر قوم توجه نمی‌کنند.

این نویسنده کودک و نوجوان با اشاره به این‌که دلش می‌خواهد درباره کندوان بنویسد گفت: من «افسانه ابیانه» و «افسانه فلک‌الافلاک» را نوشته‌ام. این دو کتاب داستان‌هایی تازه در قالب افسانه است و تلاشم براین بوده تا بچه‌ها را با معماری و شرایط جغرافیایی و فرهنگی مردم این دو منطقه آشنا کنم. خیلی دلم می‌خواهد درباره کندوان هم بنویسم اما نمی‌دانم ناشر دو کتاب پیشین، یعنی منادی تربیت، برای این کتاب نیز سرمایه‌گذاری می‌کند یا نه؟

برازنده با اشاره به نقش و تاثیر مهم تبلیغات گفت: امروز همه بچه‌ها در سراسر دنیا «هری‌پاتر» را می‌شناسند یا با افسانه‌هایی چون سیندرلا و شاهزاده یخی آشنا هستند اما بچه‌های ایرانی، حتی از فرهنگ و قصه‌ها و آداب و رسوم خود بی‌خبرند چون هیچ سازمان و نهادی نیست که افسانه‌ها را معرفی کند. از سوی دیگر وقتی«هری پاتر» یا«ارباب حلقه‌ها» نوشته می‌شود از روی آن فیلم و پویانمایی ساخته می‌شود اما در ایران برای چنددرصد افسانه‌ها، این اتفاق می‌افتد!؟

این نویسنده و کارشناس مردم‌شناسی در پاسخ به این‌که افسانه‌ها یا سپیدند یا سیاه در حالی‌که دنیای امروز، جهان نسبیت است گفت: حتی اگر جهان امروز، خاکستری باشد اما انسان، به‌طور فطری خوبی را دوست دارد و خوشحال می‌شود که در بیشتر افسانه‌ها، خوبی بر بدی پیروز می‌شود. این جنگ میان زشتی و زیبایی در افسانه‌ها بسیار مهم است و به انسان می‌گوید چاره تو در رزمنده بودن است.

دیدگاه‌ها

31 پاسخ به “پریسا برازنده: همه هری پاتر را می‌شناسند اما هیچ‌کس افسانه‌های ایرانی را معرفی نمی‌کند”

  1. pari potter نیم‌رخ
    pari potter

    من واقعا نمیفهمم اینا چه توقعی دارن از ما…همین کتاب ادبیاتی که میخوام امتحانشو بدم داستان رستم و اشکبوس رو نوشته…همش شعره و روخونی از روش کار حضرت فیله…حالا روخونی از روش هیچی وقتی به نثر روان هم برش میگردونی انقدر داستان چرتی از آب در میاد که خدا میدونه…من حاضرم بیست دیقه به دیوار زل بزنم تا اینکه بیست دیقه یه همچین داستانی رو بخونم…رستم و اشکبوس یه ربع با هم حرف میزنن و آخرشم رستم یه تیر میزنه به اسب اشکبوس و تموم…آخه این ینی چی آخه :/ خدایی نمیشه هری پاتر رو با این داستان مقایسه کرد

  2. saye-potter نیم‌رخ
    saye-potter

    افسانه هاى ایرانى مال۶۰۰هزار سال پیشن الان مزه نمیدن که!

  3. علی نیم‌رخ
    علی

    خیلی دوست دارم روزی یکی از عوامل تهیه این فیلم ها باشم
    دوست دارم روزی فیلمی زیبا از تمدن ایران برای مثال برای کوروش بسازم

  4. severus snape91 نیم‌رخ
    severus snape91

    من همه ی کتاب های هری پاتر رو خوندم (حتی بیشتر از بعضی دوستانم در دمنتور…)

    لطفا افسانه ها و کتاب های ایرانی رو با هری پاتر مقایسه نکنید آدم خنده اش می گیره…

    هر کدوم جایگاهی دارند…و نمیشه این ها رو با هم مقایسه کرد)

    بعضی ها هم که می گن کتاب های ایرانی قدیمی سخته باید بدونند که زبان فارسی ما در طی دو هزار و پونصد سال تغییر و تحولات بسیاری داشته(نه تنها زبان فارسی بلکه همه ی زبون های قدیمی دیگه)

    شما نمی تونید کتاب های هری پاتر رو که برای ۲۳-۲۴ سال اخیر نوشته شده رو با کتاب هایی که قرن ها از نوشتنش گذشته مقایسه کنید…

    بازم می گم که من تمام کتاب های هری پاترو قرقره کردم
    باید به هر کتاب و هر نویسنده ای احترام گذاشت

    ببخشید که زیاد نوشتم….

    1. حمید نیم‌رخ
      حمید

      داداش هیچکی نمیتونه بگه من از همه بیشتر هری پاتر خوندم .
      الان مثلا خود من هر کدوم از کتابهارو دقیقا پونزده بار خوندم با این اوصاف بازم نمیام بگم من از همتون بیشتر خوندم پس بیشتر حالیمه !!
      کسی که اینارو مقایسه کرده این خانوم بوده نه ما وگرنه معلومه که قابل مقایسه نیست !!!
      کدوم نوجوون و جوونیو دیدی همونطوری که هری پاتر دستشه و چپ و راست باهاش راه میره و میخوره و میخوابه به جاش شاهنامه و کتاب افسانه های کهن ایرانی رو بگیره دستش تازه باهاش کلی هم حال کنه ؟!؟ این چیزیه که کاملا داریم میبینیم توی جامعه کسی فن افسانه های ایرانی نیست ولی فن هری پاتر تا دلت بخواد داریم !! چون حداقل واسه کسائیکه با هری پاتر زندگی کردن و بزرگ و شدن توش غرق شدن این افسانه ها از نظر جذابیت و کشش به گرد پاش هم نمیرسن صد دفعه هم اگر بخونتشون بازم چون قبلش یه چیزی مثل هری پاتر خونده و انتظار همچین چیزیو داره به هیچ وجه براش جذاب نمیشن .
      رستم و اسفندیار که بچه مدرسه ای نبودن ولی هری پاتر بود و این کاملا مشخص میکنه چرا هری پاتر واسه همه جذابتر از سیمرغ و زال و رودابه اس !!

      1. حمید نیم‌رخ
        حمید

        آقا نظر قبلی منو تایید نکن پشیمون شدم حوصله جرو بحث ندارم .

  5. nobody نیم‌رخ
    nobody

    مرسی از خبر داداشی :-)
    من یجورایی هم با نظرش موافقم هم مخالف.اینکه میگه افسانه های ایرانی قشنگن و باید براشون تبلیغات بشه کاملا درسته.اصلا بنظر من ما باید اول افسانه های خودمون بخونیم بعد بریم سراغ خارجیا.پس این ارق (ارغ، عرق، عرغ، هر کدوم عشقتون میکشه درست فرض کنین :-P ) ایرانی و میهن پرستیمون کجا رفته! :-I
    ولی از این نظر هم ک از نظر کیفیت پپایین و ب پای هری پاتر اینها نمیرسه درسته.نویسنده ها باید با کیفیت و جذاب و ب روز بنویسند یک کلام ختم کلام! :-I
    پ.ن: این قصه هایی ک برادران گریم جمع کردن واقعا قشنگ.حدود ۱۰ سال پیش معلم ادبیاتمون ی کتاب معرفی کرد ب اسم قصه های صبحی ک تمام افسانه های قدیمی ایرانی و خارجی ک این آقایون گریم جمع آوری کردن توش هست.پیشنهاد میکنم اگه گیرتون اومد حتما بگیرین بخونین ^_^

  6. امیر نیم‌رخ
    امیر

    متاسفانه توی ایران کسانی مسئول هستند که میخوان فرهنگ و تاریخ ایرانی به فراموشی سپرده بشه و فقط یک مشت خزعبلات عرب باقی بمونه.

    1. علی نیم‌رخ
      علی

      دقیقـــــــــــــــــــــــــا

  7. belatrex نیم‌رخ
    belatrex

    مشکل اینجاس این افسانه های ایرانی هدف افسانه نبوده همش میخواسن منظور برسونن نه تهش منظور خوب رسوندن نه افسانرو… یکی چش درمیاره یکی قلب درمیاره یکی مغز درمیاره یکی با اره میزنه یکیو نصف میکنه… بابا یه رحمی شفقتی… من واسه داداشم اینا تعریف میکنم بچه شبا کابوس میبینه… در کل جذابیتشون بیشتر گند میزنه به اعصاب تا جذاب باشه

  8. sayna نیم‌رخ
    sayna

    من می گم در ایران نمی توانند داستان های باحال بسازند.یا نمی توانند یا نمی خواهند .بالاخره کشور ما محدودیت های زیادی داره.

    پ.ن.:جای شکرش باقیه که مثل داستان نویسنده ی عمه گیلاس نشد

  9. بهار نیم‌رخ
    بهار

    بچه ها منم مثل شما نوجوونم از هری پاتر هم خوشم میاد .خودم بعد از خوندن کتاب های آقای آرمان آرین مثل پارسیان ومن واقعا دیدم افسانه های خودمون قشنگ تره امتحان کنین! اگه به کتاب جانوران شگفت انگیزه خانوم رولینگ دقت کنین همه ی موجوداتو اروپابی معرفی کرده در صورتی که تخیل و موجودات شگفت انگیز قبل از اون که اونا از توی غاراشون بیان تو خونه زندگی کنن مال ایرانیا بوده! کتاب قصه های مادربزرگ رو بخونید میفهمین چی میگم!

  10. ghazal potter نیم‌رخ
    ghazal potter

    تو ایران واسه هیچ کار فرهنگی سرمایه گذاری نمیشه.فرقی نمیکنه نشر داستانهای ایرانی باشه یا چیز دیگه.اگر هم تا حالا قدمی برای فرهنگ این مملکت برداشته شده از افراد فرهنگ دوست کشورمون بوده که اونا هم به خاطر بودجه کم نتونستن کارای با کیفیتی ارائه بدن.اگه هری معروفه به خاطر اینه که کشورش ازش حمایت کرده نه مثل کشور ما که هر روز جلوی انتشار کتابها و پخش فیلم ها رو میگیره.مرسی از خبر

  11. فرزانه نیم‌رخ
    فرزانه

    حالا یه چی میگم بر میخوره به همه وطن پرستا ولی اخه خودتون این افسانه های بی سر و تهو یه بار کامل خوندید که به ما میگید بشینید بخونید ؟ پنجاه تا کارتونو فیلم و این چیزا از رو افسانه های ایران ساختن هر کدومشو دیدم فقط حالم بدتر شده !!! در حالیکه یه هری پاتر چند ده سال پیش خوندم هنوز نمیتونم کتابشو بذارم زمین !!!
    به زور کتاب درسی هم همه رو ریختید تو حلقمون … وقتی زور پشت خوندن این افسانه ها هست واقعا فکر کردید دیگه کسی میره سمتشون ؟؟
    جالبه که بعضی ها هم همش میگن هری پاتر چاخانه و دروغ اونوقت خوان سوم رستم که کشته شدن اژدها به دست رستمه !!! چاخان نیست !!!
    چوب و چماقاتونو غلاف کنید واقعیتو گفتم :دی

    1. maria44 نیم‌رخ
      maria44

      آره حق با توئه فرزانه ی عزیز. ولی تقصیر و گردن افسانه های ما ننداز. تقصیر گردن کسانی است که حمایت های مالی کشور رو به چیز هایی اختصاص میدن که ذهن مردم رو به طرف خودشون بکشن. مثلا شما نمی دونید چقدر برای بسیج خرج می شه. حالا تا یه حدیش خب بله. ولی خیلی بیشتر از اونیه که فکر کنی. این کارتونا هم به دلیل امکانات کم اینطور شده. اگه شما به یک کتاب خون حرفه ای بگی ایرانی چی می خونی خیلی چیزی برای گفتن نداره چون کشور ما خیلی از نظر فرهنگی خیلی عقبه. آخه سه قرن کم نیست عزیزم.ســـــــه قــــــرن!!!!!!!

      1. فرزانه نیم‌رخ
        فرزانه

        ما که انقدر واسه زبان فارسی و ادبیات ازمون این افسانه های فوق زیبا رو ( !!!! ) امتحان گرفتن که حتی اسمشونم میاد سرم درد میگیره !!
        تو ایران هم تنها کتابهای که واسه خوندن پیدا میشه رمان های عاشقانه تخیلیه !!! چون هیچ کدوم حتی یه ذره با جامعه الان ما مطابقت نداره نویسنده فقط خواسته یه چی بنویسه پول دستش بیاد !!
        ولی اینو قبول کنید که افسانه های ایرانی واقعا هیچ جذابیتی ندارن . مخصوصا واسه رده سنی کودک و نوجوان . حتی یادمه دفعه اول هم که خوندم خوشم نیومد . اون موقع که دیگه تکراری نبودن . درست برعکس هری پاتر که فقط یه تیکه از فیلم یکشو دیدم دیگه تا الان نتونستم ولش کنم بعد چهارده پونزده سال !! تازه کتابشو هنوز نخونده بودم !!!
        افسانه های ما هم همه تخیلین هری پاتر هم تخیلیه مهم شیوه بیانشه و تاثیری که رو مخاطب میذاره . حالا که فکرشو میکنم شاید اگه هری پاتر هم با شعر بیان میشد من زیاد جذبش نمیشدم .
        بحث فیلم و کارتون هم که جداست اینا که تونستن فیلمی با عظمت مختار درست کنن نمیتونن یه فیلم فاخر واسه افسانه های ما درست کنن ؟؟ میتونن و امکاناتش هم هست منتها خودشون میدونن هر طوری هم که فیلمنامه رو بنویسن بازم اثر فاخری از توش در نمیاد چون تخیلاتش بر عکس هری پاتر زیاد با منطق جور در نمیاد و اصلا میخکوب کننده نیست . که اینم به خاطر اینه که نه تنها خود داستان بلکه نویسنده همه مال قرن ها پیشن . قوه تخیل هم با گذشت زمان تقویت میشه و اون وقتها دایره تخیل خیلی محدودتر از الان بوده .
        تازه کی حاضره واسه یه افسانه که اصلا معلوم نیست وجود داشته یا نه پول بذاره وسط و هزینه کنه ؟؟ اونم تو ایران ؟! شگفتا !!!!

  12. mari نیم‌رخ
    mari

    هری پاتر داستانی ست فوق‌العاده زیبا من در سن نوجوانی شاهنامه را نمیتونم بخونم اون وقت توقع دارین گرایش پیدا نکنیم؟

  13. pottter نیم‌رخ
    pottter

    منم موافقم …. اینا انتظار دارن ما قصه هایی رو که مال چن صد سال پیشه رو بزاریم جلومون و با نهایت لذت بخونیم و اصلن هم از تکراری بودنشون شکایتی نداشته باشیم !!!!! چه چیزا ….چه حرفا …..

    1. maria44 نیم‌رخ
      maria44

      بله افسانه های ما به اندازه ی کافی برای نسل جوان پردازش نشدن ولی شما کتاب های آرمان آرین رو بخون. می فهمی که اینطور نیست.

  14. سجاد نیم‌رخ
    سجاد

    خانوم برازنده بابت مصاحبه تون خیلی ممنون.
    دلیل گرایش جوونای ما به داستان ها یا افسانه های خارجی برمیگرده به سلیقه ها و هیجانات و تخیلات شون.هری پاتر یک شاهکاره بی نظیر و فوق العاده و یک داستان جامع و هیجان انگیز و پرمخاطره و جذاب و بی عیب و نقصه با نویسنده ای چیره دست و بزرگی بنام رولینگ،معلومه که جایگاهش در صدره و همه ازش استقبال میکنن و همه دوستش دارن.
    خیلی ممنون ا خبر.

    1. ghazal potter نیم‌رخ
      ghazal potter

      شما مطمئن باشین اگه داستان های اصیل خودمون مثل شاهنامه رو دنبال کنین میبینین که دست کمی از هری ندارن.البته من هری پاتر رو خیلی دوست دارم

  15. الستورمودی نیم‌رخ
    الستورمودی

    حرفش که درسته ولی عملاً قابل اجرانیست به این دلیل که افسانه های ایران چندهزارساله ن و خداییش به درد امروزه روز نمیخورن!!

  16. Ashstar نیم‌رخ
    Ashstar

    خیلی ممنون از خبر
    خیلی خوب بود

  17. Sami Zaghari نیم‌رخ

    خب قبل از هرچیز باید بگم که پاسخ یک سری از سوالاتی که با خوندن مصاحبه این خانم توی ذهن همه میاد ، در مصاحبه ی آقای مهدی رجبی با خبرگزاری ایسنا داده شده ! که اتفاقا در دمنتور هم منتشر شده.
    این درسته که خیلی از داستانای قدیمی ما دارای بار آموزشی زیادی هستند.
    ولی تا کی ما باید فرهنگ ” احیا” کنیم؟! چرا نباید چهارتا داستان جدید و جوون پسند به وجود بیاریم؟
    همین هری پاتر هم که بین هوادارا به پدیده ی این قرن نام گرفته، داستان نو و بدیعی بوده.

    در مورد پویانمایی و پشتیبانی از افسانه های ایرانی هم باید بگم یک فیلمی هم ساخته شد به اسم “راز دشت تاران” ،نمی دونم چقدر مردم این فیلم رو یادشونه ، ولی یادمه روی کاور نوشته بود : “اولین سینمایی رئال انیمیشن ایران با استفاده از تکنیک فیلم هایی چون هری پاتر ” ، ولی درواقع اینقدر داستان و کیفیت فیلم ملال آور بود که علنا جای هیچ مقایسه ای با هری پاتر باقی نمی موند!!

    خلاصه من پیشنهادم اینه ک در کنار بازنویسی داستانهای چندین هزارساله ، کمی هم «خلاقیت و نوآوری» به خرج بدیم ، که مطمئن باشین استقبال خوبی هم از این داستانا میشه ، چون”تکرار مکررات” نخواهند بود.

    1. maria44 نیم‌رخ
      maria44

      آرمان آرین رو بخونید.

  18. بارتی کراوچ جونیور نیم‌رخ

    بیاین منطقی باشیم
    ما
    بگیریم
    هری پاتر
    ای رمان پرطرفدار و قشنگ و جذاب هیجان انگیز و ….. رو
    ول کنیم
    بچسبیم به “افسنه ابیانه ” و ” افسانه فلک الافلاک ”
    یه چیزای عجیب غریبی میگی ادم شاخ گوزن در میاره

  19. p.s.e.a.c نیم‌رخ
    p.s.e.a.c

    سپاس گذارم امید عزیز

  20. p.s.e.a.c نیم‌رخ
    p.s.e.a.c

    فوق العاده بود واقعا بیان زیبایی داشت

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *